Szent Jakab Templom - hol útjaink találkoznak.

Lébényi templomlátogatás

Honlap: www.szentjakabtemplom.hu 
Cím: 9155 Lébény, Templom tér 2.
Telefon: +36 30 255-1343
E-mail: szentjakablatogato@gmail.com
GPS: 47.737295, 17.388115

Lébényi látogatása alkalmával tekintse meg a mosonszentmiklósi barokk templomegyüttest is!

Ismerd meg, éld át!

Szeretettel várunk!

Szent Jakab Látogatóközpont Jegyárak

A Lisztes söröző és étterem (Lébény, Dózsa György út 3/a) 10% étel- és italár kedvezményben részesíti azon vendégeit, akik felmutatják aznapi belépőjegyüket!

A. Templomlátogatás idegenvezetés nélkül

Felnőtt // diák, nyugdíjas: 600 // 400

A Szent Jakab Látogatóközpontban fogadjuk, ahol lehetősége van mosdóhasználatra, megpihenésre. Majd átkísérjük a Szent Jakab templomba, melyet belülről is megtekinthet. A látogatás időtartama 15-20 perc.

B. Idegenvezetés a Szent Jakab templomban

Felnőtt // diák, nyugdíjas: 900 // 600

A 20 fő feletti csoportoknak egységesen 100 Ft/fő kedvezményt adunk. Minden 21. fő számára a látogatás ingyenes.

A Szent Jakab Látogatóközpontban fogadjuk, ahol lehetősége van mosdóhasználatra, megpihenésre. Idegenvezetőnk segítségével - rövid séta keretében - megtekintheti a Szent Jakab templomot kívülről, majd belülről is. A látogatás időtartama 40-50 perc. A belépő ára tartalmazza az idegenvezetés díját. Az idegenvezetés minimális díja 3.000 Ft. Az idegenvezetést, a lébényi Szent Jakab templomban, az alábbi idegen nyelveken tudjuk biztosítani az előre bejelentkezett csoportoknak: angol, német, francia, olasz, spanyol.

C. A Szent Jakab templom részletes bemutatása

Felnőtt // diák, nyugdíjas: 1.200 // 800

A 20 fő feletti csoportoknak egységesen 100 Ft/fő kedvezményt adunk. Minden 21. fő számára a látogatás ingyenes.

A Szent Jakab Látogatóközpontban fogadjuk, ahol lehetősége van mosdóhasználatra, megpihenésre. Majd idegenvezetőnkkel kívül-belül körüljárják a templom épületét, behatóan megismerhetik annak kalandos múltját, történelmét, építészeti és művészeti értékeit. Érdekes történeteket, legendákat hallgathatnak meg. Megtekintheti a templom sekrestyéjét, ahol a Szent Jakab ereklyét őrizzük, és felmehet a kórusra, ahol az orgona található. Nagy élmény a magas karzatról letekinteni a főhajóra. A látogatás időtartama 1-1,5 óra. A belépő ára tartalmazza az idegenvezetés díját. Az idegenvezetés minimális díja 5.000 Ft. Az idegenvezetést, a lébényi Szent Jakab templomban, az alábbi idegen nyelveken tudjuk biztosítani az előre bejelentkezett csoportoknak: angol, német, francia, olasz, spanyol.

D. A Szent Jakab templom és a mosonszentmiklósi templomegyüttes megtekintése

Felnőtt // diák, nyugdíjas: 1.300 // 900

A 20 fő feletti csoportoknak egységesen 100 Ft/fő kedvezményt adunk. Minden 21. fő számára a látogatás ingyenes.

Magyarországon egyedülálló templomegyüttes már messziről lenyűgöző látványt nyújt: a Zichy Ferenc által 1775-ben építtetett templom, 47 méter magasságú, kecsesen égbetörő tornyával és két kápolnájával. Mosonszentmiklósi templomegyüttesOlyan, mint anya két gyermekével. A jobb oldali Szent Kereszt kápolna még a XVI. században épült. Ekkor még temető vette körül az épületet. A bal oldali Hősök Kápolnája 1929-ben készült el a falu lakosságának adományaiból, melyben márványtáblák őrzik a két világháború helyi hőseinek nevét.

Zichy Ferenc, a török utáni barokk újjáépítés nagy győri püspöke szívesen tartózkodott a család Lébény-Szentmiklósi-i birtokán lévő, 1654-ben épült várkastélyban, mely mára elpusztult. Az általa építtetett barokk templom, két kápolnájával, mind a mai napig hirdeti a kor nemes embereinek gazdagságát. A XIX. században élénk társasági élet folyt a kastélyban. Széchenyi István is többször járt Lébény-Szentmiklóson (1821-1834). Reménytelenül szerelmes volt Seilern Crescentiába, akit a gróf halála után feleségül is vett.

A templom kriptájában őrzik Zichy Ferenc püspök szívét.

A Szent Jakab Látogatóközpontban fogadjuk, ahol lehetősége van mosdóhasználatra, megpihenésre. Idegenvezetőnk segítségével - rövid séta keretében - megtekintheti a Szent Jakab templomot kívülről, majd belülről is. Ezt követően kerül sor a mosonszentmiklósi templomegyüttes felkeresére, külső és belső megtekintésére, tárlatvezetéssel. A két templom mindössze 3 km-re fekszik egymástól, a Győr-Lébény útvonalon.  A belépő ára tartalmazza az idegenvezetés díját. A látogatás időtartama 1,5-2 óra. Az idegenvezetés minimális díja 6.000 Ft. Az idegenvezetést, a lébényi Szent Jakab templomban, az alábbi idegen nyelveken tudjuk biztosítani az előre bejelentkezett csoportoknak: angol, német, francia, olasz, spanyol.

A, B, C, D Plusz: Egykori kolostorkert

Egységesen +200 Ft/fő

Sétát tehet a középkori kolostor egykori kertjében, ahol most egy gazdag növénygyűjtemény várja a látogatókat. A kerti séta során olyan pontokról szemlélheti, és fotózhatja a templomot, melyekre egyébként nincs lehetősége. Az őszi lombhullatástól a tavaszi levélbontásig az egész épület feltárul a szemlélő előtt.

Kérjen idegenvezetést, hogy megtudja milyen titkokat rejt e misztériumokkal telített hely:

 • Honnan a templomos lovagok (Templomosok) és a lébényi templom kapcsolata?
 • Mi a falakon található különös jelképek jelentése?
 • Hogyan tudtak egy lápos, vizenyős, sík vidéken kőtemplomot építeni a XIII. század elején?
 • Miért kerülhettek a templomra állat ábrázolások?
 • Kik rejtőznek az épület testén szimmetrikusan elhelyezkedő négy titokzatos arc mögött?
 • Hogyan kötődők a lébényi templom a komáromi Monostori erődrendszerhez?
 • Mit rejt az altemplom és mi az alagutak titka?
 • Mit köszönhetnek a lébényiek a farkasoknak és hogyan hálálták meg ezt a lébényiek nekik?
 • Miért tátong a főhajó mennyezetén egy sötét lyuk?
 • Hogyan maradhatott "talpon" az épület egy bontási parancs ellenére?
 • Miért nincs ma Lébénynek két Árpád-kori temploma egymás szomszédságában?
 • Hogyan kötődik a lébényi templom a Santiago de Compostelai Szent Jakab templomhoz, ahol a főapostol ereklyéit őrzik?
 • Hogyan lehet 8 évszázad megannyi viharát megújulva túlélni?

Élményprogramok

Esti séta a Szent Jakab templomban

Egységesen 700 Ft/fő (min. 10 fő)

A kívül-belül sejtelmes fényekkel megvilágított templomban tartunk tárlatvezetést. A túra sötétedéskor indul.

A Szent Jakab Látogatóközpontban fogadjuk, ahol lehetősége van mosdóhasználatra, megpihenésre. Idegenvezetőnk segítségével - rövid séta keretében - megtekintheti a Szent Jakab templomot kívülről, majd belülről is. A látogatás időtartama 40-50 perc. A belépő ára tartalmazza az idegenvezetés díját.

Toronylátogatás:

Egységesen 800 Ft/fő

A Szent Jakab Látogatóközpontban fogadjuk, ahol lehetősége van mosdóhasználatra, megpihenésre. Majd átkísérjük a Szent Jakab templomba, melyet belülről is megtekinthet. Ezt követően, a karzaton keresztül, ahol az orgona is található, felkísérjük a toronyba, ahol 4 harang lakik. Betekinthet mindkét torony belsejébe, a padlástérre, megcsodálhatja a lébényi körpanorámát. Tiszta időben láthatja a pannonhalmi főapátságot. A látogatás időtartama 30-40 perc. A toronyban egyszerre max. 10 fő tartózkodhat! Előzetes bejelentkezés szükséges!

V.I.P. fotóstúra

Egységesen 1.200 Ft/fő

Vendégeink új szemszögből fedezhetik fel a templomot, miközben a különleges látképek nyomára indulnak tárlatvezetőink segítségével olyan helyekre lépve, melyek egyébként nem látogathatóak: plébániakert, karzat.

A Szent Jakab Látogatóközpontban fogadjuk, ahol lehetősége van mosdóhasználatra, megpihenésre. Idegenvezetőnk segítségével - rövid séta keretében - megtekintheti a Szent Jakab templomot kívülről, majd belülről is. A látogatás időtartama 40-50 perc. A belépő ára tartalmazza az idegenvezetés díját.

Lébényből Győrbe, Mosonszentmiklóson keresztül

Levesszük a terhet a Lébénybe és környékére látogatók válláról! Még több élmény várja azokat, akik felkeresnék az autópályán mindössze 20 km távolságban fekvő Győr belvárosát. Profi idegenvezetőkkel szervezünk közös programokat Győrbe. A klasszikus városnézés mellett lehetőség van tematikus élménytúrákra, ill. hajós városnézésre, sétahajózásra naplementénél. Kérje – egyedi igénye szerint – csoportjára szabott ajánlatunkat!

Zuhany használat gyalogos zarándokoknak, kerékpárosoknak

600 Ft/alkalom/fő

Ne távozzon üres szívvel!

Ismerje meg a templom egyedülálló történetét és annak tanulságait! Együtt szenvedett az itt élőkkel és az egész nemzettel, megélt és túlélt 800 viszontagságos évet. Élje át a román korra jellemző bensőséges, lélekemelő templombelső varázsát!

Nem vagyunk egyedül a nagyvilágban. Velünk az Isten, aki vigasztalja, lelkileg megerősíti, és a jóra indítja a hozzá imádkozót. Gyújtson gyertyát szeretteiért, élőkért és holtakért! Az imádság lelkileg összekapcsolja az egymáshoz ragaszkodó lelkeket. A távolság ellenére olyan közelséget élhetünk meg, amely megnyugvással és örömmel tölti el a lelkünket.

Az itt megfogalmazott imaszándékokra rendszeresen mutatunk be szentmisét. A zarándokok védőszentjének, Szent Jakabnak tiszteletére szentelt templomban, áldásban részesülhet. Az oltáron elhelyezett üveggömbből húzhat egy útravaló gondolatot eligazításképpen.

Végül ne feledje, hogy vannak helyek, ahová életünk során többször is visszatérünk, hogy ott lelkileg töltekezzünk. Sokak számára jelent ilyen erőforrást a lébényi templom. Tartozzon Ön is közénk! A templom melletti Látogatóközpontban helyet adunk családi, baráti összejöveteleknek.

További lehetőségek

 • Szabadon látogatható a templom egyénileg (5 főig), a szentmiséket megelőző fél órában, kivéve elsőpénteki szentségimádás, nagyböjti keresztúti ájtatosság, októberi rózsafüzér, esküvők és keresztelők (általában szombaton) alkalmával. Szentmisék rendje itt.
 • Szabadon látogathatják a templomot és betérhetnek oda rövid imára a gyalogosan érkező zarándokok, a Látogatóközpont nyitvatartási idejében.
 • A lelkipásztorral érkező zarándokcsoportoknak csupán az idegenvezetés minimális díját kell megfizetniük (B: 3.000 Ft, C: 5.000 Ft). Ha nem kérnek idegenvezetést, szabadon meglátogathatják a templomot.
 • Lelkipásztorral érkező zarándokcsoportok szentmisét mutathatnak be a templomban, a plébánossal előre egyeztetett időpontban. Időpont egyeztetés: goghtibor@gmail.com

Szentmisék és egyéb szertartások idején, a templomi etikett szerint, szigorúan tilos a templomban sétálni, nézelődni és beszélgetni!

Más egyéb, meg nem nevezett jogcímen, sem kedvezményt, sem ingyenességet nem tudunk biztosítani! A jegyárak 2018. május 1-től visszavonásig érvényesek. Az árak forintban értendők és az Áfá-t tartalmazzák. A változtatás jogát fenntartjuk.

Templomban belépődíj?

Belépődíjat nem a templomba való belépésért szedünk, hanem a Látogatóközpontban nyújtott szolgáltatásokért és az idegenvezetésért. Ebből fedezzük az itt dolgozók járulék- és bérköltségeit, a ház rezsiköltségeit, a fenntartással és az időszakos felújítással, valamint a fejlesztésekkel járó költségeket.

Amint otthonunkat elhagyva útra kelünk, máris komoly költségekkel kell számolnunk (utazás, szállás, ellátás, utasbiztosítás és belépődíjak). Az ember lelkében mégis olthatatlan vágy él, hogy felfedezze a világot és megcsodálja mindazt, amit Isten alkotott az ember örömére, illetve amit az ember alkotott Isten dicsőségére.

Az igényes utazónak ma már kevés a nézelődés, szeretne látni, érteni és élményekkel töltekezni. Ilyen filozófiával fogadjuk és vezetjük körbe a Kedves Látogatókat Lébényben, ezen a misztériumokkal telített helyen.

Jó utat! Várjuk szeretettel!

Szent Jakab Látogatóközpont Lébény

Ajánlott oldalak:

Templom látogatás

Szent Jakab Látogatóközpont

H-9155 Lébény, Templom tér 2.
+36 30 255 1343
szentjakablatogato@gmail.com

GPS

47.737295, 17.388115

Lelkipásztori ügyek

Szent Jakab Plébánia

H-9155 Lébény, Templom tér 2.
+36 96 360 094
info@szentjakabtemplom.hu