A Látogatóközpont zárt rendezvényudvara

A Látogatóközpont zárt rendezvényudvara

Szent Jakab Templom - hol útjaink találkoznak.

Lébényi templomlátogatás

Honlap: www.szentjakabtemplom.hu 
Cím: 9155 Lébény, Templom tér 2.
Telefon: +36 30 255-1343
E-mail: szentjakablatogato@gmail.com
GPS: 47.737295, 17.388115

Lébényi látogatása alkalmával tekintse meg a mosonszentmiklósi barokk templomegyüttest is!

Ismerd meg, éld át!

Szeretettel várunk!

Szent Jakab Látogatóközpont Bemutatkozás

szentjakablatogato@gmail.com, 30/255-1343A Szent Jakab Látogatóközpontban fogadjuk a Szent Jakab és a Szent Miklós templomok látogatóit, nyitvatartási időben.

Szolgáltatások: mosdóhasználat, zuhany használat, wifi, idegenvezetés - Az idegenvezetést, a lébényi Szent Jakab templomban, az alábbi idegen nyelveken tudjuk biztosítani az előre bejelentkezett csoportoknak: angol, német, francia, olasz, spanyol.

Az épületnek vannak bérbeadható helyiségei tanfolyamok, kisebb-nagyobb baráti, üzleti összejövetelek megrendezéséhez. Egy közeli vendéglő igény szerint biztosít étkezést az épületben vagy az udvaron, rendezvénysátorban. A templomtéren működik a helyi, Lébényi Pékség.

A Látogatóközpont zárt udvarán kocsibeálló, kövezett terasz (padokkal, asztalokkal), tűzrakóhely, színpad, mosdók találhatóak a nagyobbrészt befüvesített terület lombos fái alatt, mely alkalmas sátorozásra, táborozásra, szabadtéri rendezvények lebonyolítására. Lehetőség van póni lovaskocsikázásra.  A Látogatóközpont udvara ideális kiindulópontja lehet kerékpáros csillagtúráknak. A templom szomszédságában vendégházas szálláshelyet kínálnak (Vendégház a Két Toronyhoz).

Az épület és az udvari helyiségek akadálymentesítettek.

Miért érdemes a lébényi Szent Jakab templomot felkeresni?

Lébény főterén áll Magyarország egyik legjelentősebb műemléke, a XIII. század elején épült román stílusú Szent Jakab templom, az egykori bencés apátsági templom és középkori monostor.

Bár a történelem viharai nyomokat hagytak az Isten házán az elmúlt több mint 800 év alatt, ennek ellenére ma is épségben, méltóságteljesen emelkedik ki környezetéből.

Magasztosak a faragott kváderkövekből épített falak, s ezt csak fokozza a két kapuzat látványa, melyeknek korabeli díszítőmotívumai szemet gyönyörködtetőek.

A templomot építtető, előkelő, magas méltóságokat viselő család bőkezű adományainak és az építőmesteri tudásnak köszönhetően a templombelső is lenyűgöző. A belépőt óhatatlanul megérinti és elmélyülésre készteti látványa.

A falak nemes egyszerűségével harmonikus egységet alkotnak a díszes faragott oszlopfők, az eredeti keresztboltozatok, valamint a XIX. századi alkotóműhelyből kikerült gyönyörű megmunkálású, fából készült faragott oltárok.

Az öreg plébániát, ma zarándokház, a középkori bencés apátság régi épületének egy részének alapjára építették. Az első apát Lénárd volt, akit 1219-ben már említenek. Maga a templom már 1206-ban állt.Szent Jakab templom látványa a középkori kolostorkert felőlLébény sorsa a pannonhalmi főapátságtól függött. Mivel 1550 után Pannonhalmát több ízben is bevették és elfoglalták a törökök, a volt lébényi apátság tulajdonosai is gyakran változtak. Lébényt a bencések 1529-ben hagyták el. Végül 1638-ban császári megerősítéssel a jezsuita szerzetesek tulajdonában került az apátság. A felújított középkori kolostorba lábadozóikat, öregjeiket és üdülőket helyeztek el.

A törökök 1683-ban felégették az épületet és csak kiűzésük után épült újjá a kolostor barokk stílusban. A jezsuitákat pápai rendelet alapján 1773-ban feloszlatták, birtokaik az államkincstárba kerültek. Később a kolostor megmaradt részét 1838-ban plébániává alakították át, ahol helyet kapott a helyi katolikus egyázközség plébánosa. Dingraff Gáspár plébános kezdeményezte a templom nagy felújítását, melyre az 1860-as, 70-es években került sor. Itt hunyt el és a helyi katolikus temetőben nyugszik.

Az új plébániaépület Maráz Péter tervei alapján 2002-2003-ban épült modern, a román kort idéző stílusban a középkori kolostor gazdasági udvarának a helyére. Építését régészeti kutatás előzte meg, melynek során értékes középkori emlékek kerültek elő. A leletek a mosonmagyaróvári múzeumban tekinthetők meg. Az épületet Reicher János gútai (SK) kovácsmester munkái díszítik (Jó Pásztor, Szűz Mária Gyermekével).

Hívjuk a gyalogos és autóbuszon érkező zarándokokat, akik a hosszú út után imádságos lélekkel lépik át a küszöböt, s hajtják meg fejüket Szent Jakab, az első apostol vértanú ereklyéje előtt.

Hívjuk azokat, akik a mindennapok rohanásából kiszakadva, a templom elmélkedésre ösztönző csendjére vágynak, s azokat is, akik a középkor építészetének egyik legszebb magyarországi alkotásában, történelmünk több mint 800 éves tanújának szépségében szeretnének gyönyörködni.

Templomunk megtekintése után érdemes sétát tenni településünkön, mely rendezett környezetben, több érdekes látnivalót is kínál.

Mosonszentmiklósi barokk templomegyüttes

A Magyarországon egyedülálló templomegyüttes már messziről lenyűgöző látványt nyújt: a Zichy Ferenc által 1775-ben építtetett templom, 47 méter magasságú, kecsesen égbetörő tornyával és két kápolnájával. Olyan, mint anya két gyermekével. A jobb oldali Szent Kereszt kápolna még a XVI. században épült. Ekkor még temető vette körül az épületet. A kápolnán látható az eredeti napóra. A bal oldali Hősök Kápolnája 1929-ben készült el a falu lakosságának adományaiból, melyben márványtáblák őrzik a két világháború helyi hőseinek nevét.

A templomot gróf Zichy Ferenc győri megyéspüspök építtette saját költségén. Szívét végakarata szerint a szentély alatt kialakított kriptában helyezték el, ugyancsak az ő emlékét őrzi a bejárat feletti címer. A falu kegyurai közé tartozott báró Sina János bankár is, ő vette meg 1844-ben gróf Széchenyi István közbenjárására a Zichy család szentmiklósi birtokait, ahol Európa legnagyobb cukorgyárát építette fel. Széchenyi barátja volt, az Akadémia és a Lánchíd építéséhez bőkezűen adakozott, az ő édesapjáról, Sina Györgyről mintázta Jókai Mór az „aranyembert”.

Zichy Ferenc, a török utáni barokk újjáépítés nagy győri püspöke szívesen tartózkodott a család Lébény-Szentmiklósi-i birtokán lévő, 1654-ben épült várkastélyban, mely mára elpusztult. Az általa – főúri stílusban - építtetett barokk templom, két kápolnájával, mind a mai napig hirdeti a kor nemes embereinek gazdagságát. A XIX. században élénk társasági élet folyt a kastélyban.

Széchenyi István jó barátja volt a nagybirtokos Zichy Károlynak, többször felkereste a kastélyában. Egyik alkalommal azt írta, hogy némi szorongással indult a vendégségbe, hiszen Zichynek öt eladó lánya volt, s úgy is fogadták, mint valami háztűznézőt. Ezután hét évig nem járt Miklóson, majd 1828-ban tért vissza, és utána még hat alkalommal. Zichy gróf nem szívelte különösebben, nyilván sejtette, hogy Széchenyi vonzalmat érez felesége, az Európa legszebb asszonyának tartott Seilern Crescentia iránt – akit aztán férje halála után, 1836-ban feleségül is vett, tehát mégsem lehetett annyira plátói a kapcsolatuk.

Magyarországon egyedülálló a Zichy téren, Bujtás László tanár úr által mészkőből faragott, embernagyságnál is nagyobb Szent Miklós (Mikulás) szobor. A tér közepén a Szeplőtelen Szűzanya szobra áll (1859), magas oszlopon. Szintén a teret díszíti az 1654-ből megmentett, és kiegészített kút, a várkastély idejéből.

Báró Sina János földbirtokos támogatásával készült 1856-ban a mai toronysisak. A torony tetején álló kereszt gömbjébe a falu jeles személyiségei üzenetet helyeztek el néhány korabeli pénz kíséretében.

A gazdasági élet virágzott: cukorgyár, sajtgyár épült, tehéntartással is bővült az uradalom. 1869-ben gróf Weinckheim Frigyes megvásárolta a birtokot. 1895-ben pénzt adományozott óvoda alapítására, a templomot is felújíttatta kívül-belül, az órát is megjavíttatta. A gróf halála után fia, Pál örökölte a miklósi uradalmat, aki nem volt olyan gondos gazda. Adósságai fejében a kastélyt lebontatta, parkját házhelyeknek eladta. A gyönyörű angolpark emlékét még két, közel 400 éves tiszafa őrzi. 1912-ben Ferenc József császár látogatást tett a Wenckheim-kastélyban. De járt ott Albrecht főherceg és a vadász Széchenyi Zsigmond is.

Az orgonán sokat játszott a falu szülöttje, a világhírű karmester és zeneszerző, Nikitsch Artúr. És ha már az innen származó hírességeknél tartunk, feltétlenül meg kell említeni a költő Kormos Istvánt, valamint a ciszterci rend áldozópapját, a pécsi kollégium alapítóját, Vargha Damjánt is.

Az eredeti toronyóra szerkezetet egy pécsi kovácsmester készítette, kovácsolt, ipari műemlék. Működőképes lenne, ha restaurálnák. Minden tartozéka, pl. súlyok, kurblik megvannak. A mutatók eredetiek, a számlapot viszont többször átfestették. A jelenlegi digitális óramű Münchenből kapja a jelet, nem szorul helyi beállításra.

A mosonszentmiklósi templomegyüttest és a lébényi Szent Jakab templomot tárlatvezetéssel kívül-belül megtekinthetik a hozzánk látogatók.

Jó utat! Várjuk szeretettel!

Telefon: +36-30-424-8355, +36-20-241-5676, E-mail: lebenyivendeghaz@gmail.com

Dózsa György út 3/a, Konyha: vasárnap-kedd: 11.30-14.00, szerda-csütörtök: 11:30 – 19.30, péntek-szombat: 11.30-21.30, Telefon: +36 96 460-022

Helyben sütött pékáruk boltja, Fő út 62.

Ajánlott oldalak:

Templom látogatás

Szent Jakab Látogatóközpont

H-9155 Lébény, Templom tér 2.
+36 30 255 1343
szentjakablatogato@gmail.com

GPS

47.737295, 17.388115

Lelkipásztori ügyek

Szent Jakab Plébánia

H-9155 Lébény, Templom tér 2.
+36 96 360 094
info@szentjakabtemplom.hu