Operett koncert

Molnár Angelika szoprán énekes ad koncertet Lébényben, 2017. október 21-én, du. 5 órakor a Szent Jakab templomban, majd a lébényi öregplébánia épületében.

Közlemény

A magyarországi Szent Jakab zarándokutat (Budapest-Lébény), melyet a Szent Jakab Baráti Kör közhasznú egyesület (elnöke: Dukát Csilla, székhelye: 9155 Lébény, Fő u. 80., Postacím: 1191 Budapest, Simonyi Zsigmond u. 29., E-mail: info@szentjakabut.hu) hozott létre, a hivatalos oldalukon itt megfogalmazottak szerint, melyet e közlemény megjelenése után átfogalmaztak, de megtalálható az egyesület által kiadott Zarándok útikönyv 8-9. oldalán, Karizma címszó alatt, „semmilyen általános vallási, világnézeti elkötelezettség nem jellemzi.”

Az út kiépítésének, valamint a szellemileg vezetett nyári zarándoklatoknak a célja, hogy „mindenki közelebb kerülhessen saját istenéhez, saját, belső oltárához. Nem mondjuk meg, hogy ez az oltár milyen vallás szentsége, mi van rajta, és mit kell cselekedni az eléréséhez” – olvasható a Szent Jakab zarándokút bemutatkozó szövegében.

Karizmájukat a „zarándokpasztorációban” vélik felfedezni, melynek lényege: „Kezdeményezésünk befogadó, (…) nem kínál egyetlen, kötelező hitrendszert. Szeretnénk, ha mindenkiben saját élmény, saját megtapasztalás lenne önmagával és istenével való kapcsolata, szeretnénk mindenkit közelebb segíteni a kagyló belsejében megbúvó isteni lényeghez, önmaga saját belső katedrálisához.”

A magyarországi Szent Jakab zarándokút a katolikus Egyháztól független, világi kezdeményezés, melyet vallási és világnézeti elkötelezettség nem jellemez.

Egyházközségünk nem kíván együttműködni a saját hitrendszerétől és erkölcsiségétől idegen kezdeményezéssel, és megtévesztő, a katolikus zarándokpasztorációtól lényegesen eltérő irányzatot támogatni, vele közös programban részt venni.

A lébényi Szent Jakab templom nyitva áll a katolikus hit iránt érdeklődők számára, ahol örömmel fogadjuk a Krisztus-követő, Isten-kereső, Szent Jakab apostol közbenjárását is kérő hívő embereket.

A zarándokokkal úgy vállalunk közösséget, hogy lehetőséget biztosítunk számukra a templomban való csendes imára, elmélyülésre, szentgyónásuk elvégzésére, szentmisén vehetnek részt, áldásban részesülhetnek.

Egyházközségünk ebben az évben is megünnepli temploma fővédőszentjét. Ünnepi szentmisét mutatunk be Szent Jakab apostol ünnepén, július 25-én, és az ünnep vigíliáján július 24-én, mindkét nap délután 5 órai kezdettel. A szentmiséket megelőző fél órában gyónási lehetőséget biztosítunk. 

A búcsúi szentmise július 30-án, délelőtt 11 órakor kezdődik, mely egyben Ft. Bacsa Dávid újmisés atya első lébényi szentmiséje is lesz.
 

Kelt Lébényben, 2017. április 21-én

Lébényi Római Katolikus Plébánia

Gőgh Tibor plébános egyetértésben a plébánia tanácsadói testületének tagjaival

Zarándok útikönyv, 8-9. oldal: Karizma címszó

A Szent Jakab zarándokút Karizmája (hitvallása)

A magyarországi Szent Jakab-út becsatlakozott az egész Európán átívelő, hivatalos Camino de Santiago zarándokútba. Utunk immár a nagy Camino szerves része. Ez azt jelenti, hogy nemcsak gyakorlati felépítésében – európai szabványhoz igazodó jelzések, szállásrendszer kiépítése, zarándokútlevél stb. – követi a Camino hagyományait, de szellemiségében is csatlakoznia kell az európai zarándokút értékeihez.

Ahogy a Camino, a magyar Szent Jakab-út is nyitott, mindenkié. Maga az út és a nyári zarándoklat is egy független, befogadó és toleráns kezdeményezés, semmilyen általános politikai, vallási, világnézeti elkötelezettség nem jellemzi, egyedül Szent Jakab, a zarándoklás mint életforma és a szeretet felé vagyunk elkötelezettek. Kérjük, hogy zarándoktársainkként ezek tiszteletben tartásával gyertek ti is az útra!

A zarándokúton a zarándokok – akárcsak a Caminón – saját felelősségükre indulnak el, semmi sem kötelező, de sok mindenre van lehetőség. Szeretnénk, ha mindenki úgy járná a lébényi utat, ahogy az a legjobb neki.

Nyári zarándoklatunk nem vezetett zarándoklat. Ahogy a Caminon, itt is mindenki egyénileg, a neki leginkább megfelelő lelki vezetettséggel járja be saját útját.

A Szent Jakab-út kiépítésével mi pusztán a lehetőséget kívánjuk megteremteni ahhoz, hogy az emberek elindulhassanak saját belső oltáruk felé. Nem mondjuk meg, hogy ez az oltár milyen vallás szentsége, mi van rajta, és mit kell cselekedni az eléréséhez. Célunk az, hogy segítsünk embertársainknak elindulni saját útjukon, ha kell, segítségükre legyünk, ha kérdésük van, kereshessenek minket. De alapvetően az út annyiféle, ahányan járunk rajta, ezért általános érvényű lelkigyakorlatot nem adhatunk. Csak segítséget ahhoz, mindenki közelebb kerülhessen saját istenéhez, saját, belső oltárához. Ehhez a kiindulópont bárhol lehet, szívesen fogadunk bármilyen felekezetű, és Istentől bármilyen távolságban lévő embertársunkat. A cél az elindulás, és a közelebb lépés. De mindenkinek a saját tempójában.

Karizmánk talán az lehetne, hogy zarándokpasztoráció. Kezdeményezésünk befogadó, beemelő kíván lenni, nem kíván feltétlenül vallási előismereteket, és nem kínál egyetlen, kötelező hitrendszert. Szeretnénk, ha mindenkiben saját élmény, saját megtapasztalás lenne önmagával és Istenével való kapcsolata, szeretnénk mindenkit közelebb segíteni a kagyló belsejében megbúvó isteni lényeghez, önmaga saját belső katedrálisához.

Zarándok útikönyv, A könyvet kiadja: Szent Jakab Baráti Kör közhasznú egyesület, 2013., 2015., (2. javított kiadás)

A Szent Jakab Baráti Kör válasza Közleményünkre

Cikkek

Bujtásné Völgyesi Lívia: Szent Jakab Zarándoklat

Dr. Giuseppe Monsone-Gebauer: Keresztény Camino

Papok, lelkészek: Zarándoklat keresztény lelkülettel

P. Szabó Ferenc SJ: Keresztény reménység és New Age

Dr. Herdics György: A zarándoklat találkozás

Ft. Szalai Attila: Dióhéjban a keresztény hitről

Ma a zarándoklás páratlan reneszánszát éli. Az emberek keresik a kegyhelyekből áradó békét és erőt. Elegük van az egyéni teljesítmények hajszolásából, ki akarnak törni a mindennapok taposómalmából, meg akarnak szabadulni a kolonctól, és Isten felé akarnak indulni.

"Isten útjai olyan utak, amelyeket ő maga végig járt, és nekünk most vele együtt kell azon mennünk." Dietrich Bonhoeffer

A zarándoklatokban megmutatkozó vallásosság a hit élővé válásának fontos formája, és mindaddig jó, amíg összhangban van a liturgiával, Krisztushoz vezet, és nem Isten kegyelmétől függetlenül akarja szolgálni a mennyei dolgokat.

Youcat 276 (274)

További vélemények, gondolatok itt.

További bejegyzések

Szentmisék rendje

2017. október 1-től a Lébényi Római Katolikus Plébániához tartozó plébániák: Mosonszentmiklós, Győrsövényház, Fehértó, Bezi   Lébény: szombat, 18.00, elővételezett vasárnapi szentmise vasárnap, 8.30, ünnepi szentmise Mosonszentmiklós: 10.00 Győrsövényház: 11.15 Fehértó: 14.00 Bezi (havonta, általában a hónap utolsó vasárnapján): 15.00   Lébény: kedd, 7.00 és péntek, 18.00 Mosonszentmiklós: hétfő, 18.00 Győrsövényház: csütörtök, 18.00 Gőgh Tibor plébános

tovább

Szent Jakab Zarándoklat

Nyolc éve már, hogy nyáron júl. 24-én és júl. 25-én szeretettel várjuk a magyarországi Szent Jakab Zarándokút vándorait, turistáit. A Lébényi Római Katolikus Egyházközség képviselőtestületének férfi tagjai elöl járnak a gulyás főzésében, az asszonyok pedig süteményekkel, gyümölcsökkel kedveskednek a megfáradt vendégeknek. Nem hiányzik az asztalokról az üdítő sem, a kedves beszélgetések sem maradnak el. A „zarándokok” lezuhanyozhatnak, majd megpihenhetnek a tornacsarnok matracain, sőt ingyenes masszázsban részesülhetnek. (Bár ez utóbbit nem tartom szükségesnek egy katolikus keresztény zarándoklatnál. Ne a testünket kényeztessük, hanem a lelkünket emeljük Istenhez). Úgy gondoljuk, a „zarándokok” megérdemlik ...

tovább

Ajánlott oldalak:

Templom látogatás

Szent Jakab Látogatóközpont

H-9155 Lébény, Templom tér 2.
+36 20 251 4994
szentjakablatogato@gmail.com

Nyitvatartás:

Egész évben, hétfő kivételével, naponta 9.00-17.00 között.

Lelkipásztori ügyek

Szent Jakab Plébánia

H-9155 Lébény, Templom tér 2.
+36 96 360 094
info@szentjakabtemplom.hu

Gőgh Tibor plébános

+36 30 213 3522
goghtibor@gmail.com