Szent Jakab Templom - hol útjaink találkoznak.

Lébényi templomlátogatás

Honlap: www.szentjakabtemplom.hu 
Cím: 9155 Lébény, Templom tér 2.
Telefon: +36 30 255-1343
E-mail: szentjakablatogato@gmail.com
GPS: 47.737295, 17.388115

Szeretettel várunk!

Boldog Jolán Karitász


A Magyar Katolikus Karitász a katolikus egyház segélyszervezete. Lébényi csoportunk, a Boldog Jolán Karitász, a Győri Egyházmegyei Karitász részeként tevékenykedik. Célunk az idős, beteg, rászoruló emberek támogatása, segítése. Csoportvezető: Elek István Jánosné, Etelka, E-mail: elekne.eta53@gmail.com, Mobil: +36 70 280-1878
 

Évértékelés (2016) a Boldog Jolán Karitász Csoportnál

Szent Balázs ünnepén tartotta februári gyűlését a lébényi karitász

Önkénteseink minden hónap első péntekén találkoznak a Szent Jakab plébánián, hogy értékeljük és tovább gondoljuk tevékenységünket. Péntek a megváltás napja, a hónap első péntekjein pedig Jézus Szent Szívét tiszteljük. A szív, a szeretet központja, az Úr Szíve pedig az isteni szeretet lángoló tűzhelye. Belőle származik az életünk, belőle táplálkozunk nap mint nap.

A lébényi Boldog Jolán karitász csoport az elmúlt évben alakult, június 10-én, s jelenleg 28 önkéntes taggal működik. A központi, lébényi plébániához tartozó három, oldallagosan ellátott plébánia, Győrsövényház, Fehértó és Bezi, két-két taggal vesz részt a csoport munkájában. Így mind a négy egyházközségben tevékenyen tud működni a szeretetszolgálat.

Első feladatunk a rászoruló családok meghatározott szempontok szerinti utcánkénti felmérése volt. Ekkor derült ki, hogy bizony, még köztünk is élnek emberek nehéz helyzetben, súlyos körülmények között. Béres cseppet osztottunk betegeknek. Részt vettünk az augusztus 20-i Szent Jobb körmeneten Budapesten, ahol együtt ünnepeltük a magyar katolikus karitász létrejöttének 85., újjászervezésének 25. évfordulóját az országból összesereglett több ezer önkéntessel.Ősszel kaptunk 12 beiskolázási utalványt, melyekkel a családsegítő által is javasolt gyermekeket támogattunk. Szeptemberben a helyi citera zenekar közreműködésével vendégül láttuk egyházközségünk legidősebb tagjait, olyanokat, akik már egyáltalán nem mozdulnának ki otthonukból. Vendégeink voltak a Győri Egyházmegyei Karitász vezetői. A Szent Jakab templom kórusa, a Vox Angelica kórus, több vendégkórus közreműködésével jótékonysági koncertet szervezett, melynek bevételét adományként felajánlották a karitásznak. Két alkalommal is részesültünk, országos akció keretében, alma adományban, melyet 60 rászoruló családban osztottunk szét. Az országos „Kandalló program”-ban egy háromgyermekes családnak igényeltünk kandallót.

Szent Erzsébet ünnepére jótékonysági vásárral készültünk. 17-en ajánlották fel kézműves termékeiket. A befolyt összegből karácsonyi csomagokat készítettünk és osztottunk szét 46 családnak. Hét önkéntesünk részt vett az Élelmiszer Bank által szervezett gyűjtésen a győri Tescoban. Decemberben adventi-karácsonyi foglalkozást szerveztünk gyermekeknek, hogy őket is bevonjuk a karitász tevékenységébe. Karácsonyra feldíszítették a karitász karácsonyfáját. Az elmúlt évben több családot és személyt segítettünk ruhával, élelemmel. Az „Egymillió csillag a szegényekért” akció keretében gyertyát és naptárakat adtunk el szép számmal. A bevétel egy része a helyi csoportnál maradt. A 2016-os évben 423.200 forint pénzben mérhető bevétele volt csoportunknak, melyből 170.800 forintot használtunk fel.

Reményteljesnek ígérkezik az új esztendő. Kovács Kornélia nyugdíjas tanárnő a februári gyűlésen „Mentőöv alapot” hozott létre az egészségükben megromlott rászoruló betegek, egyedülálló, elesett emberek megsegítésére egy nagyobb összegű adománnyal. Arról tájékoztatott bennünket, hogy a jövőben még több ilyen nagyobb összegű adományt kíván a helyi csoport rendelkezésére bocsátani, hogy segíteni tudjunk.

Az újévet pelenka akcióval kezdjük a DM jóvoltából. A jótékonyság célja most elsősorban a gyermekek lesznek, akik fél évre való pelenkát kaphatnak.

A farsangi időszak vége felé, Február 25-én, szombaton, du. 2 órakor, foglalkozást tartunk gyermekeknek, melynek helyszíne a Szent Jakab Zarándokház és Látogatóközpont lesz.

Továbbra is várjuk csapatunkba a Szeretet önkénteseinek jelentkezését, hogy minél több szükségben lévő embertestvérünkkel tudjunk jót tenni, melyből sok örömet meríthetünk.

A jótékonykodás kettős öröme

Mentőöv alap rászoruló betegek részére

Lébény szülötte, Kovács Kornélia (75 éves) tanárnő megtakarításainak egy részéből, a helyi karitász csoport közreműködésével, a megromlott egészségi állapotuk miatt nehéz helyzetbe jutottak ínségét szeretné enyhíteni.

Egész életemben segítőkész, és jótékonyságra hajlamos ember voltam, gyermekkorom óta. Édesapám Győrből került Lébénybe, néptanítónak. A helyi iskola volt az első és egyetlen munkahelye. Sokoldalúság jellemezte: több hangszeren játszott, kántorként is közreműködött. Szívesen dolgozott fával. Autodidakta módon tanulta meg az asztalosságot, festett is. Sokféle társadalmi munkát bíztak rá. Azokban az időkben divatosak voltak az iskolai színdarabok, melyeket a diákok adtak elő. Ezek díszleteit mindig ő maga készítette el. Egész nap dolgozott. Délelőtt tanított, délutánjait pedig a közösség szolgálatának szentelte. Ingyen oktatta az asztalosmunka és a fafaragás iránt érdeklődő fiúkat, tánccal, énekléssel szervezett közösséget a fiatalokból, akikkel a színdarabokat előadták. Az a hosszúnyakú, koronás fa hintahattyú, melyet egyik karácsonyra faragott nekem, még most is használható állapotban van.

Családunkban – példaként - a jótékonykodásnak sok, szép formáját láthattam. Velünk lakott anyai nagyanyám, akinek volt egy szerencsétlen sorsú nővére, kivel saját családja nem sokat törődött. Mi karoltuk fel a nagynénit. Minden vasárnap velünk ebédelt, de hétköznapokon is gyakran megfordult nálunk. Édesapám tanítói fizetéséből négyen, ill. öten éltünk. Szüleim egyikétől sem hallottam, egyetlen egyszer sem, hogy a nagynénénk terhünkre lenne. Mindig szeretettel bántak vele. Ezt láttam. A második nagymamámként szerettem.

Édesapám öccse, aki 1956-ban Amerikába disszidált, sokat segítette a család tagjait. Egyik testvérének gyógykezelését és ellátását, aki súlyos, ágyhoz kötött betegként élt, évtizedeken keresztül, rendszeresen támogatta, segítette.

Általános iskolás koromban, őrsi foglalkozáson, olvastuk Arkagyij Petrovics Gajdar, Timur és csapata című kisregényét, mely arról szól, hogy iskoláskorú gyermekek, polgárháború idején, milyen módon segítették a háborúban résztvevő férfiak árván hagyott családjait. Azonnal megalapítottam „Timur és csapatát.” Osztálytársaimmal - főként lányokkal -, de két fiú is csatlakozott más osztályból, elhatároztuk, hogy mi is segíteni fogjuk a rászorulókat. Jártuk a falut. Idős, egyedülálló asszonyokat kerestünk fel és segítettünk nekik fát behordani, udvarukon rendet tenni, felsöpörni. A belépőknek bátorsági próbát kellett kiállniuk, „gyáva népnek – ugyanis – nincs hazája.” A jelentkezőknek pajta padlásáról (szénapadlás) kellett a szalmakazalba leugraniuk. Ezt nem mindenki merte megtenni.

Édesapám halálával családunk nagy megpróbáltatások közé került. Ő szívbetegségben hunyt el, amikor én még csak 11 éves voltam. Kenyérkereső nélkül maradtunk. A nagymama már nagyon idős volt. Nyugdíjat nem kapott. Édesanyám, betegsége miatt, nem tudott elmenni dolgozni, otthoni munkát vállalt: pulóvereket, kardigánokat kötött, bedolgozott a háziiparba. Szerencsénkre egy több nemzedéken át használt, a XIX. század második felében épült, nagyméretű családi házban éltünk. Ennek minden szobáját kiadtuk. Buszsofőrök, kalauzok, földmérők, gyeptéglások voltak az albérlőink. Ebben az időben nem tudtunk jótékonykodni, mi szorultunk rá mások jóságára. Hiányt semmiben sem szenvedtünk, de állandó bizonytalanságban éltünk: jönnek-e bérlők, elegen jönnek-e, Édesanyám el tudja-e adni az otthon készített termékeket?

Első munkahelyem a Lébény Községi Tanács lett, ahol mint igazgatási előadó, megbízott VB-titkár, mai szóhasználattal élve jegyzőként tevékenykedtem. Munkakörömhöz tartozott a szociális terület. Közelről láttam mások szegénységét, betegségét, melyet gyermekkoromban magam is átéltem. Feladataim közé tartozott a rászoruló családok helyzetéről szóló részletes környezettanulmányok készítése. Sok esetben harcolnom kellett értük, mert a pénz akkoriban is kevés volt. Ebédszünetben, még a lakásomon is kerestek az emberek, mert tudták, hogy meghallgatom a kérelmeiket és segítek számukra a helyzetükhöz igazodó támogatás megszerzésében.

Közben elvégeztem az egyetemet, s így megvalósítottam gyermekkori álmomat: középiskolai tanár lettem. A győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola tanáraként, igazgató helyetteseként, majd később nyugdíjas dolgozójaként töltöttem el 35 évet. Ezzel alapoztam meg mai jótékonykodásom forrását. Nagymamám halálát követően, idős édesanyám mellett, nem volt lehetőségem külföldi utazásokra, bár nagyon szerettem volna utazni, és így elkölteni a megtakarított jövedelmem egy részét. Folyamatosan támogattam jótékonysági alapítványokat, eseti véradó lettem és sokakat meggyőztem ennek fontosságáról. Mindig voltak, akiket jó tanáccsal, étellel, itallal láttam el. Ha koldusokkal találkozom, ma sem tudok egyetlen mellett sem úgy elmenni, hogy ne adjak nekik valamit.

A beteg ember látványa mindig is nagy részvéttel töltött el. A nélkülözhető anyagi javaimat szívesen adom rászorulóknak. Példaképem a német teológus, lelkész, filozófus, orgonaművész, tanár, orvos, Nobel-békedíjas Albert Schweitzer. Sokféle jótékonysági szervezetet és alapítványt támogattam már. Miért ne támogathatnám most már inkább a szülőhelyemen élő rászorulókat? – támadt bennem a kérdés. A jövőben elsősorban rajtuk szeretnék segíteni. Így jött a Mentőöv alap létrehozásának ötlete.

Az elmúlt évben Lébényben megalakult a Boldog Jolán karitász csoport, melynek önkéntesei rászorultság alapján feltérképezték a települést. Szép eredményeket tudnak felmutatni. Munkájukat sokan segítik. A karitász csoport tagjainak közreműködésével szinte név nélkül juttathatom el adományaimat azokhoz, akik igazán rászorulnak, és nagy szükségük van a segítségre.

Mindig is lelki megnyugvás és öröm volt számomra adni. A jótékonykodást kettős örömnek érzem. Öröm éri azt, aki a segítséget kapja, miközben öröm tölti el a szeretetet jelképező forrást, az adományozó szívét.

Ajánlott oldalak:

Templom látogatás

Szent Jakab Látogatóközpont

H-9155 Lébény, Templom tér 2.
+36 30 255 1343
szentjakablatogato@gmail.com

GPS

47.737295, 17.388115

Lelkipásztori ügyek

Szent Jakab Plébánia

H-9155 Lébény, Templom tér 2.
+36 96 360 094
info@szentjakabtemplom.hu